Tuesday, November 28, 2023

Bătălia de la Teleajen între Vasile Lupu și Matei Basarab

Must Read

Batalia de la Raul Teleajen a avut loc pe 26 mai 1653, intre o armata moldo-cazaceasca condusa de Vasile Lupu pe de-o parte si o armata munteneasca condusa de Diicu Buiescu.

Aflând de infrangerea lui Diicu Buiescu in batalia de la Focsani, domnnitorul muntean, Matei Basarab a ordonat retragerea generala. Trupele lui Diicu Buiescu s-au pomenit in ariergarda armatei. Pe 26 mai in apropierea raului Teleajen, ariergarda lui Buiescu a fost ajunsa de avangarda moldoveneasca, condusa de Vasile Lupu. S-a ajuns la ciocnire, in care cavaleriea vlaha acoperea retragerea infanteriei.

Atacul moldovenilor sub conducerea lui Lupu i-a fortat in cele din urma sa fuga pe munteni. Seimenii (infanterie), care au ramas pe campul de lupta in curand au fost loviti si ei de cavaleria cazaceasca (care a ajuns mai tirziu) a lui Timus Hmelnitki, fortandu-i sa se retraga. Ambele parti foloseau artileria pe un teren impadurit (fara mare folos), in timp ce seimenii au cauzat pierderi semnificative cazacilor ucigind in lupta doi sotnici (comandanti de unitate). Dupa ce focul artileriei a incetat, seiemnii s-au ascuns in tufisurile dese de pe malul raului, unde noaptea, sub acoperirea intunericului, au traversat raul si au ajuns la tabara de langa Finta.

Surse: BZI

Articole Recente

Pădurile și exploatarea forestieră până la construirea fabricii Drajna

Pădurile În 1891, într-o adresă a Primăiriei comunei Măneciu Pământeni adresată Ocolului Silvic Văleni se arată: „în această comună nu...

More Articles Like This