Alpinism

Oficial, în Masivul Ciucaș există un singur traseu de alpinism omologat:

Turnul Goliat– deschis de I.Coman în 1967. E un 4B situat în stanca vizibilă din Șaua Bratocea, pe poteca spre Cabana Babarunca.


Pe lângă traseul omologat mai sunt câteva zone cu trasee pitonate:

1. Colțul de la Roșu

Este un dinte de calcar care este greu de găsit, este nevoie de atenție pentru a-l identifica. Pentru a ajunge la acesta se pleacă de la Cabana Munetele Rosu spre Vf. Ciucaș pe bandă galbenă și după aproximativ 15 minute ajungem într-o poiană cu bolovani mari de calcar. Poteca traverseaza poiana și unde încearcă să intre din nou în pădure se face stânga și se coboară cca. 50 m prin păduricea deasă. Stânca e parcursa de șase trasee-școală din care unul e mai dur (surplombat).

2. Turnul Caprioarei

Cu 100 m înainte de a ajunge la Fântâna Nicolae Ioan (Izvorul Teleajenului) vedem pe stânga cum urcăm, deasupra copacilor, partea de sus a două turnuri de conglomerate.

3. Mana Dracului

Din Șaua Ciucașului situata la nord de vârf, mult sub el, ne orientăm spre vest și distingem ușor trei turnuri îngemănate. Traseul pleacă pe hornul dintre doua degete.

4. Peretele Alexandru

De la stâna din Zăganul pleacă spre nord un drum de căruță ce coboară în poiana izlazului.

Imediat în spatele stânii drumul e străjuit de un perete larg. Traseul: Prager- 3A.

5. Marele triunghiular

Pe Valea Alpină (Gropșoarele), la jumătatea distanței de varf, lângă platoul cu păiș înalt se află traseul Capra Neagră – 4B, pe verticala unui pinten de conglomerat bolovănos.

6. Valea Alpina (Gropșoarele)

Urcăm traseul classic pe vale până în al doilea sector și unde pasajul înierbat se închide cu un perete găsim primele pitoane. După o lungime de coardă ajungem pe o creastă îngustă ce conduce la o mică grotă. Depășim și urmatorul sector de creastă aeriana și ieșim prin jnepeniș la șeuța de sub vf. Gropșoarele