Posești

Poseşti este o comună în depresiunea Starchiojd, situată în partea de Nord-Est a judeţului Prahova, în vecinătatea judeţului Buzău, la o distanţă de 47 km nord de municipiul Ploieşti.
Etimologie:
Denumirea comunei provine de la antroponimul Posea, nume de familie mai puţin răspândit în zonă. Este posibil ca acest nume să aibă legătură cu cuvântul turcesc “possa” = prosperitate.
Limite:
Comuna Poseşti se învecinează:
• N – comunele Bătrâni şi Starchiojd;
• V – comuna Drajna;
• S – comunele Ariceşti Zeletin şi Cărbuneşti;
• E – judeţul Buzău;
Cum ajung:
În acestă comună se poate ajunge pe DN1A până la Vălenii de Munte, iar de aici pe drumul judetean 102B spre Cislău.
Istorie:
Comuna Posesti de astăzi, este rezultatul reorganizării administrative a trei comune, în anul 1968 s-a unificat comuna Poseşti care avea 7 sate cu comuna Tîrleşti care avea 2 sate (Gogeasca şi Tîrlesti, satul Gogeasca a trecut la comuna Cărbuneşti iar satul Tîrleşti la comuna Poseşti). În acelaşi ancomuna Poseşti s-a unificat cu comuna Nucşoara de Jos care avea 2 sate.
Unele surse suţin că prima aşezare a comunei Poseşti datează de dinaintea întemeierii statului feudal al Ţării Româneşti (1330).
Satul “Siliştea” de astazi, care în slavonă înseamnă “vatra de sat părăsită”, a oferit urme istorice chiar din epoca de piatră (cuţit de piatră cioplită, vetre de foc din vadul gârlei ca şi osemintele din vadul gârlei Zeletin unde în acea vreme era cimitirul.
Populaţia:
Comuna are o populaţie de 4.103 locuitori (coform recensămândtului din 2002) distribuiţi în satele Poseştii-Pământeni, Bodeşti, Merdeala, Nucşoara de Jos, Nucşoara de Sus, Poseştii Ungureni, Tîrleşti, Valea Plopului, Valea Screzii, Valea Stupinii.
Turism:
Comuna se află pe traseul ”Drumul fructelor”, drum care promovează produsele specifice acestei zone şi agroturismul în zona de nord a județului Prahova. În comună pot fi admirate case tradiționale muntenești și poate fi vizitată Biserica Sfinții Voievozi din Posești.