Lacurile sărate din Slănic

Mina Unirea
Mina Unirea

Aflată la dealurile subcarpatice ale Prahovei, stațiunea Slănic Prahova este renumită datorită proprietăților terapeutice ale lacurilor sărate denumite și “băi” (Baia Baciului, Baia Verde, Baia Roșie) precum și renumita Salină Unirea.

Mina Unirea
Mina Unirea

Boăile sărate oferă o gamă mai largă de posibilităţi de tratament. În afară de cura cu apă sărată din lacurile care au cosalinitate între 130 şi 260 de grame la litru, la Slănic puteţi beneficia şi de proprietăţile curative ale nămolului sapropelic, recomandat pentru terapia în afecţiunile ginecologice. În plus, împachetările cu nămol ajută foarte mult organismul să reziste în timpul anului la schimbările de temperatură, cresc imunitatea şi ajută la activarea circulaţiei periferice, dar are un efect spectaculos şi asupra pielii îmbătrânite.

Alternanţa dintre împachetari cu nămol, baie de soare şi apoi baie sărată duce la creşterea imunităţii, fiind totodată un tratament care dă roade în afecţiunile respiratorii.

De reţinut este că împachetările cu nămol şi baia de soare pot fi riscante mai ales la copii şi la persoanele în vârstă, aşa că este de recomandat să cereţi înainte sfatul avizat al medicului.

Baia Baciului este un monument al naturii, are ştranduri cu apă sărată, piscine şi locuri de joacă pentru copii, restaurant tradiţional românesc  deschis tot timpul anului, precum și o parcare de 100 de locuri. În perimetrul Băii Baciului se află Muntele de Sare cu lacul Grota Miresei rezervaţie naturală, unică în Europa.

slanic-prahova-baia-baciului
slanic-prahova-baia-baciului

Lacul Baia Baciului, cel mai mare din staţiune, prezintă diferenţieri ale gradului de mineralizare a apei de la suprafaţă către adâncime, astfel încât de la 2 m către profunzime, lacul având 15 m adâncime, se ajunge la o mineralizare totală de 108,938 g săruri/l.

Totodată lacul Baia Baciului are un strat de nămol cu o grosime maximă de 1,30 m şi o rezervă de circa 2100. Compoziţia chimică a nămolului cuprinde substanţe minerale (sulfaţi, nitraţi, sodiu, magneziu, potasiu, calciu, fier, etc. ) precum şi reduse cantităţi de substanţe organice. Pe marginea lacurilor de la Baia Baciului, Baia Porcilor, Baia Roşie sunt amenajate plaje pentru helioterapie.

Lacul Miresei descoperit prin prăbuşirea Muntelui de sare are 1300 mp, adâncime 32 m şi un grad de salinitate de 260 g/l cu ape suprasaturate datorită prezenţei lui într-un masiv de sare. Este cercetat permanent de echipe ştiinţifice, graţie particularităţilor pe care le prezintă.

Baia Rosie
Baia Rosie
Baia Verde Slanic
Baia Verde Slanic

 

 

 

 

 

Baia Porcilor are o suprafaţă de 1500 mp, adâncime de 1 m şi o salinitate de 130- 260 g / l, cu o cantitate însemnată de nămol saturat, recomandat pentru calităţile sale terapeutice mai cu seamă în afecţiunile ginecologice. La Baia Porcilor particulele argiloase şi nămolul shimbă culoarea în galben.

Baia Roşie face parte din Complexul Turistic de agrement Baia Roșie ce curpindeştrand cu izvor captat de apă sărată, bar, teren sport, piscină apă dulce, jacuzzi, restaurant, terasă și parcare. Culoarea şi gradul de transparenţă a apei lacurilor variaza în funcţie de compoziţia acestora. La Baia Roşie prezenţa oxizilor de fier imprimă o nuanţă roşcată.