Muzeul „Flori de Mină” din Cheia adăposteşte piese din colecţia de flori de mină „Mihai Viteazul”, exponate cu o valoare deosebită, mărturii materiale ale evoluţiei mediului natural. Într-o mare varietate de forme şi o cromatică minunată, florile de mină impresionează prin frumuseţea lor neobişnuită.
Cele 175 de piese expuse la Cheia au fost achiziţionate, în decembrie 2000, din oraşul Baia Mare, de către Muzeul Judeţean de Ştiinţele Naturii Prahova; exponatele au o valoare deosebită, fiind înscrise în cadrul bunurilor de patrimoniu. În cadrul expoziţiei, piesele au fost grupate pe criterii ştiinţifice în 22 de vitrine, iar informaţia aferentă este afişată pe 14 panouri speciale. Pe panouri sunt prezentate date referitoare la geneza florilor de mină, principalele zăcăminte, un scurt dicţionar mineralogic, precum şi date referitoare la geometria cristalelor, cristalele analizate la microscop.
Piesele expuse provin din zona Baia Mare, născute fiind în urma erupţiilor vulcanice neogene desfăşurate în mai multe etape. Principalele zăcăminte din care provin florile de mină aflate la Cheia sunt: Baia Sprie, Cavnic, Băiuţ, Herja, Săsar şi Nistru din judeţul Maramureş. În aceste locuri, mineralizaţiile sunt constituite din cuarţ, blendă, galenă, pirită, calcopirită, calcit, baritină, stibină, rodocrozit, realgar, marcasită, gips şi au formă de filoane.
Programul:
marţi-duminică, orele 9.00-17.00 (1 oct.-30 apr.) sau orele 9,00-19,00 (1 mai-30 sept.)
Luni muzeul este închis
Tarife:
8 Lei/pers. individual; 4 Lei/pers. grup organizat(minim 10 persoane) sau copii, studenti, militari;
Gratuit: Persoanele defavorizate, persoanele cu dizabilitati, copiii cu varsta pana la 3 ani, copiii din centrele de plasament, persoanele din reteaua muzeala si cei care poseda legitimatii ICOM
Website: http://www.muzbioph.ro/sectii-muzeale/sectia-cheia/muzeul-flori-de-mina