Măneciu

Măneciu
Măneciu

Comuna Măneciu este  situată în nordul județului Prahova, pe valea superioară a râului Teleajen, pe DN 1A ce leagă Ploieştiul de Braşov, la o distanţă de 45 de kilometrii faţă de municipiul Ploieşti. Reședința comunei se află în satul Măneciu-Ungureni.
Comuna Măneciu se învecinează:
• N şi NV – localităţile Săcele şi Vama Buzăului din judeţul Brasov
• V – comuna Valea Doftanei
• S şi SV- comuna Izvoarele
• E – comuna Ceraşu
Cum ajungi:
Legătura cu municipiul Ploieşti, municipiul de reşedinţă al judeţului Prahova se face pe DN 1 A (Ploieşti-Vălenii de Munte-Măneciu-Braşov), cât şi pe calea ferata în comună existând două staţii de cale ferată, în Măneciu-Pământeni şi Măneciu-Ungureni, pe linia Ploieşti – Vălenii de Munte – Măneciu-Ungureni.
Istoric:
Cea mai veche menţiune documentară a Măneciului este hrisovul din 1 decembrie 1429, emis la Argeş, prin care Dan al II-lea (1422-1431), unul din urmaşii lui Mircea cel Batrân, întăreşte ,,lui Dumitru ot Maniaci (din Mâneciu) şi Balea cu copii lor şi Bîrseanul cu fraţii lui, Maniaciul şi Poienile Vrabiloul şi jumătate din Izvoranii din Dealul Mare’’. Acest document se refera la satul Mâneciu Pamânteni, unul dintre cele mai vechi sate ale comunei format din ,,vechi locuitori de ţară ’’, spre deosebire de Mâneciu Ungureni, întemeiat de ,,mocanii veniţi de peste graniţă’’
Populaţie:
Comuna are o populaţie de 11.224 locuitori (conform recensământului din 2002), repartizată într-un grup compact de sate (Măneciu-Ungureni, Măneciu-Pământeni, Gheaba, Făcăieni, Costeni, Chiciureni), staţiunea Cheia, satul de vacanţă Valea Popii şi Mănăstirea Suzana.

Turism:

Localitatea este recomandată ca o adevarata zonă de odihnă, recomandată celor suferinzi de boli cardiovasculare, fiind înconjurată de păduri, cu aer puternic ozonat. Zona are un climat subalpin, vara temperatura medie fiind de 20 grade Celsius.

Staţiunea Cheia aparţine de comuna Măneciu, aceasta este situată la o altitudine de 871 m,aceasta constituind şi punctul central al activităţilor turistice din comuna Măneciu, principala atracţie fiind muntii Ciucaş şi Zăganu, atracţie determinată de formele geomorfice care surprind ochiul la tot pasul; astfel, se proliferează Culmea Bratocea cu Vârful Ciucaş (1956 m), Culmea Zăganu cu Vârful Gropşoarele (1883) precum şi curiozităţi ale naturii precum Tigăile, Sfinxul Bratocii, Turnul lui Goliat şi ,,Babele la sfat’’.

În acest cadru natural minunat, statiunea Cheia prin climatul ei subalpin, având un aer specific muntelui, graţie pădurilor de brad din împrejurimi, cu o temperatura medie anuală de +8°C, se recomandă ca un excelent loc de odihnă şi recuperator al capacităţilor fizice şi intelectuale, precum şi pentru unele forme ale astmului bronşic.

Datorită aşezării geografice şi a activităţii umane intense, există numeroase posibilităţi de organizare a timpului liber:

– Vizitarea obiectivelor turistice din zonă:

– excursii pe trasee turistice, ţinâd cont că în împrejurimi se află Munţii Ciucaş, Munţii Grohotișului și Munții Tătarului, Valea Teleajenului, Valea Telejenelului şi Lacul de acumulare Maneciu;

– efectuarea unor trasee de mountain-bike pe Valea Teleajenului, Valea Telejenelului, Muntele Roşu şi Valea Berii;

– partide de pescuit şi vânătoare, cu aprobarea Ocolului Silvic Măneciu.

– efectuarea unor trasee de ATV;