Muzeul de Etnografie al Văii Teleajenului

muzeul de etnografie
muzeul de etnografie

Muzeul de Etnografie al Vaii Teleajenului face parte din Complexul muzeal Valenii de Munte, alaturi de Muzeul Muzeul de Arta Religioasa “Nicolae Iorga”, Muzeul Memorial ”Nicolae Iorga” si Muzeul de Stiinte Naturale “Cultura Prunului”.

Muzeul este consacrat unui domeniu tradiţional în care contribuţia românilor este deosebită şi anume acela al ţesăturilor din lână, care, pe lângă caracterul lor funcţional, au avut şi unul decorativ. Expoziţia este structurată în aşa fel încât vizitatorul poate parcurge cu privirea etapele prelucrării tradiţionale. Pentru a uşura munca, pentru a obţine ţesături de calitate şi de mari dimensiuni, războiul de ţesut a fost continuu perfecţionat. Astfel se ajunge la războiul orizontal, cunoscut la noi din secolele X – XII.

Păstoritul în zonele înalte ale Văii Teleajenului a fost practicat intens în această zonă astfel specialiştii muzeului au realizat o parte importantă a unei stâne şi anume fierbătoarea, în care stătea baciul şi se prepara caşul şi gurile strungii prin care intrau oile la muls.

În societatea tradiţională locuitorii comunităţilor rurale au avut şi au încă două tipuri de ocupaţii: primare (agricultura, creşterea animalelor, pomicultura şi viticultura) şi secundare (vânătoarea, pescuitul, al-binăritul, exploataţia pădurii, mineritul, meşte-şugurile tradiţionale). Pentru a avea o reprezentare cât mai obiectivă a structurii ocupaţionale în zona Văii Teleajenului, Muzeul de etnografie are în structura sa reprezentate majoritatea acestor ocupaţii.

Programul:

Marți – Duminică 9.00 – 17.00;
Luni: Închis
Ultima intrare în muzeu se face la ora 16.30

Tarife:

Bilet Acces Complexul Muzeal Nicolae Iorga Valenii de Munte – Adulti: 17.6 RON

Bilet Acces Complexul Muzeal Nicolae Iorga Valenii de Munte – Copii/Elevi/Studenti: 4.4 RON

Bilet Acces Complexul Muzeal Nicolae Iorga Valenii de Munte – Pensionari/Eroi ai Revolutiei: 8.8 RON

Adresa: Vălenii de Munte, Str. George Enescu, nr. 3

Telefon: 0244 280 861