Moara de apă Warthiadi din comuna Drajna a fost construită din piatră de râu în secolul al XVII-lea, de familia boierului Filipescu, o instalaţie tărănească monumentală prin proporţii, soliditate, organizare, materiale folosite şi arhitectură în general.

Construcţia are un imens acoperiş de şindrilă în patru ape, susţinut de stâlpi sculptaţi. Ca dimensiuni are o lungime de 12 metri şi lăţimea de 8,5 metri, iar roata de lemn are diametrul de 2 metri. Pietrele ferecate ale morii au fost aduse din dealul Istriţei, de la Pietroasele. Mecanismul de măcinat era format din două pietre de moară: una fixă şi una mobilă, acesta din urmă având rolul de a învârti şi zdrobi grăunţele. Din păcate, mecansimul a fost distrus de-a lungul anilor de diferiţi exploatatori, dar pietrele încă există, printre dărâmături. Repararea lor se făcea cu nişte ciocane speciale care întreţin rizurile care macină boabele. Forma actuală a morii datează de pe la mijlocul secolului trecut, când a fost reparată şi posibil mărită. La început, moara era folosită doar pentru familia Filipescu, dar mai târziu a devenit accesibilă şi locuitorilor din sat, iar oamenii locului foloseaua moara atât pentru măcinarea grâului, cât şi a făinei. Cu ajutorul unui şurub se ridica piatra mobilă de pe piatra fixă şi în funcţie de înălţime se obţinea granulaţia dorită.

Monumentală prin proporţii, moara a apărut în mai multe filme româneşti. Moara de apă Warthiadi a apărut şi în decoruri de filme – „Întoarcerea Vlaşinilor” şi în „Haiducii lui Şapte Cai“.
Aflată aproape în stare de paragină, moara a tras atenția autorităților locale din Drajna care au încercat reabilitarea acesteia. Ansamblul construit din piatră de râu a fost retrocedat în 2007, iar după mai mulți ani, Primăria Drajna a reușit să cumpere moara cu suma de 500.000 de lei.
În 2019, Primăria Drajna a depus și a obținut finanțare europeană pentru a reabilita și repune în circuitul turistic moara de apă Warthiadi, obiectiv clasificat drept monument istoric de valoare națională. Valoarea investiției, desfășurată prin Programul Operațional Regional 2014-2020, a fost de 3,4 milioane de lei.
Restauratorii au păstrat și refăcut în amănunt obiectivul asa cum era in 1939. Moara are o lungime de 12m și lățimea de 8,5 m, iar roata de lemn-un diametru de 2 m. Mecanismul de măcinat, cel pentru a cărui procurare a fost intârziată investiția, era format din 2 pietre de moară, una fixă și una mobilă, iar grăunțele se măcinau prin efectul pietrei mobile.
Cum ajungi:
Moara este situată la intrarea în comuna prahoveană Drajna, pe partea dreaptă a râului Teleajen, pe un iaz deviat din albia apei.