Moara de apă Drajna

Moara de apă Warthiadi din comuna Drajna a fost construită din piatră de râu în secolul al XVII-lea, de familia boierului Filipescu, o instalaţie tărănească monumentală prin proporţii, soliditate, organizare, materiale folosite şi arhitectură în general.

Moara Drajna
Moara Drajna

Construcţia are un imens acoperiş de şindrilă în patru ape, susţinut de stâlpi sculptaţi. Ca dimensiuni are o lungime de 12 metri şi lăţimea de 8,5 metri, iar roata de lemn are diametrul de 2 metri. Pietrele ferecate ale morii au fost aduse din dealul Istriţei, de la Pietroasele. Mecanismul de măcinat era format din două pietre de moară: una fixă şi una mobilă, acesta din urmă având rolul de a învârti şi zdrobi grăunţele. Din păcate, mecansimul a fost distrus de-a lungul anilor de diferiţi exploatatori, dar pietrele încă există, printre dărâmături. Repararea lor se făcea cu nişte ciocane speciale care întreţin rizurile care macină boabele. Forma actuală a morii datează de pe la mijlocul secolului trecut, când a fost reparată şi posibil mărită. La început, moara era folosită doar pentru familia Filipescu, dar mai târziu a devenit accesibilă şi locuitorilor din sat, iar oamenii locului foloseaua moara atât pentru măcinarea grâului, cât şi a făinei. Cu ajutorul unui şurub se ridica piatra mobilă de pe piatra fixă şi în funcţie de înălţime se obţinea granulaţia dorită.

Moara Drajna
Moara Drajna

Monumentală prin proporţii, moara a apărut în mai multe filme româneşti. Moara de apă Warthiadi a apărut şi în decoruri de filme – „Întoarcerea Vlaşinilor” şi în „Haiducii lui Şapte Cai“.

Aflată aproape în stare de paragină, moara a tras atenția autorităților locale din Drajna care au încercat reabilitarea acesteia. Ansamblul construit din piatră de râu a fost retrocedat în 2007, iar după mai mulți ani, Primăria Drajna a reușit să cumpere moara cu suma de 500.000 de lei.

În 2019, Primăria Drajna a depus și a obținut finanțare europeană pentru a reabilita și repune în circuitul turistic moara de apă Warthiadi, obiectiv clasificat drept monument istoric de valoare națională. Valoarea investiției, desfășurată prin Programul Operațional Regional 2014-2020, a fost de 3,4 milioane de lei.

Restauratorii au păstrat și refăcut în amănunt obiectivul asa cum era in 1939. Moara are o lungime de 12m și lățimea de 8,5 m, iar roata de lemn-un diametru de 2 m. Mecanismul de măcinat, cel pentru a cărui procurare a fost intârziată investiția, era format din 2 pietre de moară, una fixă și una mobilă, iar grăunțele se măcinau prin efectul pietrei mobile.

Cum ajungi:

Moara este situată la intrarea în comuna prahoveană Drajna, pe partea dreaptă a râului Teleajen, pe un iaz deviat din albia apei.