Teișani

Teişani este o comună în județul Prahova, pe valea superioară a râului Teleajen, pe DN 1A ce leagă Ploieştiul de Braşov, DJ DJ100n şi DJ102g ce leagă Vălenii de Munte de Slănic, la o distanţă de 38 km nord de municipiul Ploieşti. Reşedinţa comunei se află în satul Teişani.

Etimologie:

Numele comunei vine de la „teiş” – pădure de tei.

Limite:

Comuna Teişani se învecinează:

  • N – comuna Izvoarele;
  • V – oraşul Slănic;
  • S – oraşul Vălenii de Munte şi comuna Gura Vitoarei;
  • E – comuna Drajna.

Cum ajung:

Legătura cu municipiul Ploieşti, municipiul reşedinţă de judeţ al judeţului Prahova se face pe DN 1 A (Ploieşti-Vălenii de Munte-Măneciu-Braşov), cât şi pe calea ferată pe magistrala 304 (Ploieşti – Vălenii de Munte – Măneciu-Ungureni), în comună existând o staţie de cale ferată în satul Teişani.

Comuna se află pe traseul ”Drumul fructelor”, drum care promovează agroturismul în zona de nord a județului Prahova şi produsele specifice acestei zone.

Istorie:

Prima mărturie documentară despre localitatea Teişani este legată de de un act emis de domnitorul Ţării Româneşti Pătraşcu Vodă la 22 iunie 1556 prin care i se atribuia lui Dumitru din Teişani, o ocină în Măneciu. Teişanii au rămas în istorie odată cu lupta dată aici de oastea lui Radu Şerban, ce-i includea şi pe fraţii Buzeşti, în 13-14 septembrie 1602 cu oştirile moldo – polono – tătărăști conduse de Simion Movilă și de hanul tătar Ghirai.

Populaţie:

Comuna are o populaţie de 3.922 locuitori (coform recensămândtului din 2002) distribuiţi în cele 6 sate ale comunei:  Bughea de Sus, Olteni,Ștubeiu, Teișani şi Valea Stâlpului.