Mina Unirea

mina unirea

Mina Unirea din Slănic este situată la circa 100 km nord de Bucureşti, într-un peisaj de o deosebită frumuseţe, conferită de zona de dealuri acoperite de păduri de foioase, accesul în localitate fiind asigurat pe drumul județean 102 din Ploiești sau DJ 100G din Vălenii de Munte, pe calea ferată din Ploiești Sud şi prin microbuze cu plecare din Ploieşti Nord sau Vălenii de Munte.

Mina Unirea
Mina Unirea

Acces şi microclimat

Salina Slănic Prahova (mina Unirea) a fost deschisă vizitării după anul 1970, accesul vizitatorilor fiind asigurat prin coborârea cu o “colivie” prin puţul de extracţie, amenajat pentru transportul de persoane, până la adâncimea de 208 m. Aceste “palate de sare” cu un microclimat constant, temperatura de cca.13º C , umiditatea aerului de cca.60%, şi aerosoli salini cu efecte terapeutice asupra sănătăţii, au fost amenajate atât pentru agrement cât şi pentru tratament.

Baza turistică

Ca urmare a volumului mare de sare excavată, 2,9 mil. m3, s-au creat cavităţi cu volume gigantice, cele 14 camere cu profil trapezoidal având cca.80.000 de metri pătraţi. În mina Unirea (Salina Slănic Prahova), vizitatorii pot descifra istoria milenară a poporului roman admirând bustul sculptat în sare al lui Burebista, iar în “Sala Genezei” se pot admira sculpturile în sare reprezentându-i pe cei doi mari conducători, Decebal şi Traian, înconjuraţi de elemente specifice popoarelor dac şi roman. De asemenea, vizitatorii pot admira un bazorelief, marele domnitor Mihai Viteazu şi bustul sculptat în sare al “luceafarului” poeziei romaneşti, Mihai Eminescu

Dotari şi activităţi interioare

În mina Unirea sunt amenajate terenuri de sport, volei, handbal, tenis şi minifotbal, locuri de joacă pentru copii, carting, jocuri mecanice. În salină există un spaţiu delimitat, dotat cu paturi, scaune, mese, unde vizitatorii cu afecţiuni respiratorii pot petrece câteva ore în linişte. În mină se organizează diverse competiţii sportive, concursuri şi expoziţii. În mina Mihai, amplasată pe vertical, separată printr-un planşeu de 40m de mina Unirea, se desfăşoară concursuri naţionale şi internaţionale de aeromodelism (acest lucru este posibil datorită climatului deosebit în care viteza de circulaţie a aerului este aproape de “0”), ocazie cu care este permis şi accesul turiştilor.