Ceraşu este o așezare submontană din judeţul Prahova înconjurată de culmi și piscuri muntoase ca: Vârful lui Crai (1.485 m), Clăbucetul, Leurdeanul, Căprioru și Chimniți.
Comuna Ceraşu este situată în partea de Nord-Est a judeţului Prahova, la o distanţă de 45 km nord de municipiul Ploieşti, pe Valea Drajnei şi a Drăjnuţei. Reşedinţa comunei se află în satul Ceraşu.
Limite:
Comuna Ceraşu se învecinează:
- N – judeţul Buzău şi Braşov;
- V – comuna Măneciu;
- S – comuna Drajna;
- E – comunele Starchiojd şi Poseşti
Cum ajung:
Legătura cu municipiul Ploieşti, municipiul reşedinţă de judeţ al judeţului Prahova se face de pe DN 1 A ( din Vălenii de Munte) pe DJ 102B (conexiune prin Drajna) şi apoi prin DJ230 ce leagă comuna Drajna de satul Slon ( comuna Ceraşu).
Populaţie:
Comuna are o populaţie de 5190 locuitori (coform recensămândtului din 2002) distribuiţi în cele 6 sate ale comunei: Ceraşu, Slon, Valea Borului, Valea Brădetului, Valea Lespezii şi Valea Tocii.
Localităţi înfrăţite:
Comuna este înfrăţită cu localitatea Kowala, regiunea Radom din Polonia.
Turism:
În comuna Ceraşu pot fi vizitate obiective turistice precum cimitirul eroilor de la Tabla Buţii şi siturile arheologice ale fostelor cetăţi de la Ciuga şi Tabla Buţii.
De asemenea, printre atracţiile turistice din zonă se numără şi rezervaţia de urşi şi porci mistreţi de la Valea Borului şi rezervaţia faunistică din satul Valea Lespezii.
În fiecare zi din an pe 6 august, înca din 1922, la Tabla Buţii au loc pelerinaje la Cimitirul Eroilor căzuţi în 1916 pe câmpul de luptă.