Cheia MTB Challenge

Cheia MTB Challenge este un concurs de Cross Country, aflat la a șaptea ediție, organizat de către Asociația pentru Dezvoltare Comunitară Zăganul în stațiunea Cheia din județul Prahova.

Cheia MTB Challenge are pentru sportivii legitimați și amatori patru trasee de tip circuit, cu startul şi finnish-ul la intrarea în stațiunea Cheia, în zona Câmpul Ardelii.

Concursul este un proiect al Asociației Pentru Dezvoltare Comunitară „Zăganul”, organizație care are ca principal scop de a promova dezvoltarea durabilă a comunităților văii Teleajenului. Competiția a luat naștere în anul 2016 din nevoia ca valea superioară a Teleajenului, în special zona montană din localitatea Măneciu din vecinătatea masivului Ciucaș, să găzduiască o competiție ciclistă cu specific MTB.

A șaptea ediţie a concursului XCM Cheia MTB Challenge aşteaptă concurenții cu cel mai spectaculos traseu din zona Văii Teleajenului. Parcurgerea munţilor Tătaru și Ciucaș oferă o experienţe de neuitat, cu căţărări provocatoare, zone de respiro, în care pot fi admira peisajele de basm, dar şi coborâri de mare viteză. Concursul din anul 2023 are patru probe destinate adulților, dar și probe destinate copiilor în funcție de categoria de vârstă. Acesta se adresează atât sportivilor amatori cât și legitimați, având categorii specifice destinate acestora.

Proba celor 2 munți(proba mare) va avea loc sâmbăta (26 august 2023 ), startul având loc la ora 10:00 (concurenții de la proba e-bike vor lua startul la ora 09:50).
Traseul celor 2 munți are o lungime de 72,5 km iar diferenţa de nivel este de aproape 2186 de metri. Traseul are două puncte înalte, primul în munții Tătaru în preajma Vârful lui Crai (1467 m) iar al doilea (cel mai înalt punct) se află în munții Ciucaș, la 1640 m altitudine, în muntele Chirușca, în apropierea cabanei Ciucaș. La pasul Boncuța, mai exact la Kilometrul 35 al traseului, timpul limită va fi de 4 ore. Timpul mediu de parcurgere a traseului este de 5 ore. Pe întregul traseu vor exista puncte de realimentare unde se vor găsi apă, fructe, glucoză şi energizante.
Timpul limită este de 7 ore, în condiţiile unui traseu uscat, în cazuri excepţionale timpul limită se va extinde sau se va aştepta până la sosirea ultimului concurent.Proba unui munte (tură medie) va avea loc sâmbătă (26 august 2023), startul având loc la ora 11:00.
Traseul de tip maraton MTB are o lungime de 50,8 km, iar diferenţa de nivel este de aproximativ 1377 metri. Cel mai înalt punct al traseului se află în munții Ciucaș, la 1640 m altitudine, în muntele Chirușca, în apropierea cabanei Ciucaș de unde puteți admira vârful Ciucaș și munții din împrejurimi (Tătaru, Siriu și Grohotiș). Timpul mediu de parcurgere al traseului este de 4 ore. Pe întregul traseu vor exista puncte de realimentare unde se vor găsi apă, fructe şi energizante.
Timpul limită este de 5 ore în condiţiile unui traseu uscat, în cazuri excepţionale timpul limită se va extinde sau se va aştepta până la sosirea ultimului concurent.Proba Subcarpați Epic (tură medie), este cel mai nou traseu marca Cheia MTB, startul va avea loc duminică (27 august 2023), la ora 10:00 (concurenții de la proba e-bike vor lua startul la ora 09:50).
Este un traseu de tip maraton MTB, având o lungime de 38,8 km, iar diferența de nivel este de 1015 metri. Această variantă vă va duce în decorul pitoresc oferit de fostul sat Plăiețu, într-un decor autentic pentru subcarpații de curbură. Timpul mediu de parcurgere al traseului este de 3 ore. Pe întregul traseu vor exista puncte de realimentare unde se vor găsi apă, fructe şi energizante.
Timpul limită este de 4 ore în condiţiile unui traseu uscat, în cazuri excepţionale timpul limită se va extinde sau se va aştepta până la sosirea ultimului concurent.

Proba Subcarpați (tura scurtă) va avea loc duminică (27 august 2023), startul având loc la ora 12:00. Traseul de tip semimaraton MTB are o lungime de 20 km iar diferenţa de nivel este de aproximativ 391 metri.
Timpul mediu de parcurgere al traseului este de 1 oră și jumătate. Pe întregul traseu vor exista puncte de realimentare unde se vor găsi apă, fructe şi energizante. Timpul limită este de 3 ore în condiţiile unui traseu uscat, în cazuri excepţionale timpul limită se va extinde sau se va aştepta până la sosirea ultimului concurent.

Categoria 3-5 ani: Cursa juniorilor cu vârstele cuprinse între 3 și 5 ani va avea loc duminică (27 august 2023), startul având loc la ora 11:00. Traseul are o lungime de 1 km.

Categoria 6-8 ani: Cursa juniorilor cu vârstele cuprinse între 6 și 8 ani va avea loc duminică (18 septembrie 2022), startul având loc la ora 12:30. Traseul are o lungime de 2 km, acesta având aceeași rută precum traseul pentru categoria 3-5 ani, diferența constând într-o tură suplimentară.
Categoria 9-11 ani:  Cursa juniorilor cu vârstele cuprinse între 9 și 11 ani va avea loc sâmbătă(26 august 2023), startul având loc la ora 11:40. Traseul are o lungime de 7,1 km.
Categoria 12-14 ani: Cursa juniorilor cu vârstele cuprinse între 12 și 14 ani va avea loc sâmbătă(26 august 2023), startul având loc la ora 11:30. Traseul are o lungime de 10,9 km.Înscrieri și mai multe informații:
https://cheiamtb.ro/