Wednesday, July 17, 2024

Vara lui Mioiu, legendă populară

Must Read

Un om trudit copleșit că nu își terminase în totalitate muncile de toamnă pentru a-și strânge toate roadele, într-un moment de disperare își ridă fruntea spre cer și strigă:

– Doamne! Ajută-mă și povățuiește-mă!

Însă Dumnezeu care în același timp vede pe oricine și știe despre aceștia în fiecare clipă ce poate, ce face și ce gândește, îi răspunde la rândul său:

– Mioiule, pentru că așa îl chema pe bietul sărman, ai de la mine încă o perioadă de timp frumos precum este în zilele de vară; cu zile luminoase și călduroase începând de azi, 1 octombrie și până la 15 ale acestei luni; adică vei avea noroc de două săptămâni de vreme frumoasă ca să-ți strângi tihnit cu ajutoarele tale, produsul recoltelor pentru care, știu, ai trudit cu greu din primăvară până în toamnă!

Atotputernicul îi hărăzi încă două săptămâni de răgaz și timp prielnic pentru a-și strânge bobul și fructul pământului rămase neculese din ograda și țarina sa.

Astfel, călător printr-un vis fericit ca printr-un tărâm de cer deschis deasupra sa, truditorul pământului, pe nume Mioiu, a căpătat de la Cel de Sus încă două săptămâni de vară cuprinse între 1 și 15 octombrie în fiecare an. Acest interval de timp numindu-se VARA LUI MIOIU.

case Plăieț
case Plăieț

O asemenea legendă și obicei a fost cunoscută și de unii oameni bătrâni din fostul sat Plăiețu; de oameni ai pământului care au fost și ei împovărați de glia roditoare a acestuia, întocmai precum și alți truditori de o seamă cu ei de pe Valea Teleajenului și nu numai.

Auzită de către Nicolae Costea în septembrie 1979 de la Olteanu A. Andrei în vârstă de 90 de ani din Plăiețu.

Articole Recente

Pădurile și exploatarea forestieră până la construirea fabricii Drajna

Pădurile În 1891, într-o adresă a Primăiriei comunei Măneciu Pământeni adresată Ocolului Silvic Văleni se arată: „în această comună nu...

More Articles Like This