Cheia – Fața lui Gherghel


Rută: Cheia – Muntele Babeș – Fața lui Gherghel

Marcaj: bandă galbenăTouristik Label - 2

Durantă: 3-4 ore

Distanță: 6.7 Km

Diferență de nivel: 771 m

Dificultate: medie

Descriere: Traseul porneşte din centrul staţiunii, din faţa hotelului Cheia. După ce trecem de hotel, o luăm la stânga un drum de pământ, pe lângă staţia de pompieri. Traversăm Valea Cheiţei pe un podeţ mic de lemn şi, după ce trecem şi de ultimele case, urcăm un mal scurt şi intrăm pe un drum forestier pe care-l urmăm la dreapta. Se merge 700 de metri pe drumul forestier iar apoi traseul face la stânga prin pădure. Se urcă consistent până în golul alpin, urcarea fiind prin pădure, poteca nefiind bine definită, necesitând urmărirea atentă a marcajului. Apoi se ajunge pe creastă unde întâlnim primul vârf al traseului: Vârful Babeșu (1468 m). Pe creasta Babeșu-Fața lui Gherghel avem parte de o panoramă către munții Ciucaș la nord și este, munții Neamțului, Baiului și Bucegi la vest iar la sud se poate vedea vârful Grohotiș, Valea Teleajenului și Clăbucetul Măneciului. Traseul continuă pe creastă și după 2 km de mers pe creastă se ajunge la Vârful Fața lui Gherghel (1685 m). Traseul coboară în șaua dintre Piciorul Caprei, Bobu Mic și Fața lui Gherghel unde întâlnește traseul bandă roșie (pasul Bratocea-pasul Predeluș) și cruce roșie (Bobu Mic-Valea Neagră-Cheia).

Observații: Recomandăm urmărirea atentă a hărții GPS de mai sus și aptitudini de orientare în teren pentru parcurgerea traseului. Traseul are porțiuni în care poteca nu este bine definită (pe urcarea din pădure spre gol alpin) iar marcajul trebuie urmărit cu atenție. La intrarea în golul alpin din direcția Cheia spre Vf. Babeșu, există o porțiune de aproximativ 50 de metri greu accesibilă din cauza vegetației dese de arbuști. Pe creastă, mai ales în zona Babeșul, marcajul este rar și aplicat pe puținii brazi din preajma traseului, iar poteca este de asemenea greu accesibilă, vegetația de arbuști fiind deasă. În porțiunea de creastă Babeșu – Fața lui Gherghel, marcajul va fi realizat pe stânci și pietre, fiind vizibil doar în lipsa zăpezii.

Atenție! Traseul este marcat parțial (între Cheia și Vf. Babeșu), restul traseului urmează a fi marcat în decursul anului 2025.