Ruta traseu: Tabla Buții – Culmea Buții – Poiana Corduna – Plaiul Chiojdului – Valea Basca Mare – Chiojd
Marcaj: banda albastră
Durată: 4-5 ore
Distanță: 23.8 Km
Dificultate: mediu
Descriere: Traseul Bandă Albastră este traseul de acces la Pasul Tabla Buţii, pornind dinspre localitatea Chiojdu, pe Valea Bâsca Mare. Câștigăm altitudine urcând în culmea M. Condrea, apoi urmăm culmea Buții, din munții Tătarului, vizităm Cimitirul Eroilor și poposim în Tabla Buții, la granița cu munții Ciucaș. Accesibil și pentru cicloturism.
Traseul 43 BA face legătura între localitatea Chiojdu și Pasul Tabla Buţiii, urcând pe culmea Buții, locul unde au avut loc lupte sângeroase în Primul Război Mondial.. Un traseu lung, destul de solicitant, cu aprox. 1300 m diferențe de nivel, în cca. 10 h de drumeție. Iarna, poteca nebătută adaugă timp suplimentar.
Chiar la intrarea în satul Chiojdu, începe DJ 103P care străbate localitatea Chiojdu, continuă prin satul Bâsca Chiojdului şi trece prin Preseaca în localitatea Nehoiu. Cu puțin înainte de intersecţia cu drumul forestier Preseaca – Nehoiu întâlnim Cascada La Şipot și zona de agrement cu case de vacanță. Suntem însoțiți de marcajul punct roșu (Chiojdu-Poiana Cărpiniș-Munții Siriu) – spre Poarta Vânturilor, respectiv Gura P. Milea.
Traseul bulină albastră continuă spre izvoarele Valea Bâsca Mare, către Muntele Condrea, aprox. 8 km, apoi urcăm pe munte prin pădure, în creastă, pe alocuri destul de pieptiş, pe un fost drum de TAF, folosit de vehicule offroad. Drumul traversează zone mlăștinoase și iese la un drum forestier ce vine dinspre Poiana Condrea. Ținem stânga și ieșim în golul alpin.
În culme întâlnim drumul forestier ce vine dinspre barajul Lacului Măneciu, pe sub Vârful lui Crai, marcat cruce albastră. Facem dreapta și urmăm Culmea Buții, locul unde s-au purtat lupte sângeroase în Primul Război Mondial. Stau mărturie tranşee, adăposturi, gropi ale obuzelor folosite în luptă și este amenajat Cimitirul Eroilor, cu mulți eroi necunoscuți, din păcate. Crucile împodobite cu cocarde tricolore aduc tribut ostașilor. Tot aici a fost amenajată o scenă, un mic altar, o tribună, un fel de bisericuță.
Continuăm pe drum și trecem de ruinele Cetății Tabla Buții. În zilele noastre prin pasul Tabla Buții sau Pasul Tătarilor, trec doar drumuri forestiere și poteci turistice, dar atât în Antichitate cât și în Evul Mediu, pe aici trecea o importantă cale comercială care unea centrul Munteniei cu cel al Transilvaniei, motiv pentru care în perioada medievală s-a construit în acest loc și o cetate. Din Tabla Buții, putem continua fie spre Ciucaș (bandă roșie), fie spre Masivul Siriu, pe marcajul bandă roșie.