Şaua Chiruşca – Tabla Buţii

Ruta traseu: Şaua Chiruşca – Culmea Văii Stânei – Pasul Boncuţa – Tabla Buţii

Marcaj: bandă roşieTouristik Label - 3

Durată: 4- 4 ½ ore

Distanță: 12  Km

Diferență de nivel: 400 m

Dificultate: medie

Descriere: Portiunea aceasta face parte din traseul principal ce străbate creasta principală a masivului Ciucaș, din Pasul Bratocea spre Pasul Tabla Buții, trecând peste Vf. Ciucaș. Porțiunea aceasta de traseu, ce pornește de la cabana Ciucaș și se oprește la pasul Tabla Buții, este un traseu de difcultate medie, de aprox. 12 km, cu 400 m diferențe de nivel, în cca. 4-4 ½  ore de drumeție.

Traseul pornește de la cabana Ciucaş (1600 m), de unde pornesc mare parte din traseele din sudul și estul masivului. (Cheia-Valea Berii-Cabana Ciucaș, Cheia-Muntele Roșu-Cabana Ciucaș-Vf. Ciucaș, Cheia-Vf. Gropșoarele-Vf. Ciucaș,Cheia-Curmătura Stânii-Vf. Ciucaș, Vama Buzăului-Curmătura Stânii-Vf. Ciucaș).

Continuăm spre şaua Chiruşca, ocolind văiugile seci de la obârşia Văii Berii. Poteca de creastă a Culmii Gropşoarele – Zăganu (marcaj cruce roșie) rămâne în dreapta, în timp ce banda roșie coboară prin pădurea de conifere, la o poiană cu o frumoasă panoramă a munţilor Siriu. De-aici ajungem la Izvorul Hoţului, iar apoi începem o uşoară urcare până la stâna de sub Curmătura Stânii, pe care o lăsăm pe stânga, continuând urcarea.

Din Curmătura Stânii ne bucurăm de perspectiva asupra culmii Piatra Laptelui, un mic masiv de calcar albicios aflat în apropiere, apoi lăsăm în dreapta bandă albastră (traseul prin Cheile Văii Stânii) și urcăm culmea Văii Stânii, lungă de aprox 4 km, pe la izvoarele V. Albiile, trecând de un grup izolat de stânci – Colții Boncuței.

Din capătul de sus al poienii Boncuţa, coborâm printre urmele de căruţă, până în în Pasul Boncuța, unde găsim o variantă a traseului cruce galbenă spre Poiana Stânii și spre Vama Buzăului. Continuăm pe drumul de exploatare care urcă pe Plaiul Boncuţa spre Pasul Tabla Buţii – legătura cu munţii Siriu, continuând astfel traseul transcarpatic până la pasul Tabla Buții. În pasul Tabla Buții pornesc mai multe trasee: cruce albastră către Măneciu, bandă albastră către Chiojdu, cruce roșie către Valea Stânii și bandă roșie către munții Siriului.