Măneciu – Valea Stânii – Vama Buzăului

Ruta traseu: Măneciu – cascada Schinda – Buzoianu – Valea Stânii – Vama Buzăului

Marcaj: cruce galbenăTouristik Label - 5

Durată: 9-10 ore

Distanță: 37.4 km

Dificultate: mediu

Diferență de nivel: 700 m

Descriere: Traseul face legătura între Barajul Lacului Măneciu, Valea Stânii, Boncuța și Vama Buzăului trecând prin Cheile Telejenelului. Un traseu destul de solicitant, de 37 de km, cu aprox. 700 m diferențe de nivel, în cca. 8-9 h de drumeție, accesibil MTB.

După ce trecem barajul lacului de acumulare Măneciu, urmăm drumul ce urcă în creasta Munților Tătaru, tăind câteva serpentine pe potecă. Ieșim la releele de telecomunicații de sub Vf. Telejenelului și continuăm urcarea, mai potolit, până la intersecția de drumuri unde cruce albastră- continuă spre Vf. lui Crai. Urmăm drumul spre stânga, coborând înspre Valea Telejenelului. Urmând drumul de macadam, ajungem în fundul văii, unde ne despărţim de marcajul punct albastru – ce continuă spre muntele Clăbucet.

Trecem de o serie de poduri de beton noi și de o păstrăvărie și prin preajma cascadei Schinda, în zona cunoscută sub numele Schinda. Continuăm urcarea pe drumul de macadam, spre Cheile Telejenelului, admirând stâncile care gâtuiesc valea, apoi valea se deschide și la scurt timp ajunge la Triunghi.

Drumul forestier continuă spre Poiana Stânii, unde întâlnim traseul triunghi albastru la stânga – spre Cheile Pârâului Alb și Vf. Zăganu. O altă variantă, marcată bandă albastră  urcă spre Cheile Văii Stânii, în timp ce crucea roșie urcă spre Pasul Tabla Buţii.

De la Casa Vânătorului din Valea Stânii traseul continuă pe la pasul Boncuța, unde întâlnim traseul bandă roșie ce leagă munții Tătaru și munții Ciucaș. Din pasul Boncuța traseul continuă spre nord prin zona La Strâmbu și se oprește la intrarea în Vama Buzăului, în stânga putându-se ajunge la cascada Urlătoarea

Traseul a fost marcat pentru prima dată în 2012 pe porțiunea Măneciu-Valea Stânii și remarcat și extins până în Vama Buzăului în 2022 de către membri și voluntari ai Asociației pentru Dezvoltare Comunitară Zăganu. Traseul a fost remarcat în 2022 de Cosmin Ghimpu, Dan Onea, Laura Onea, Marian David, Diana Șandru, Cătălin Năstase, Petru Ghencea și Ștefan Alin.