traseu în jurul Barajului Măneciu

Ruta traseu: Baraj Măneciu – codă lac Telejenel- Valea lui Dumitru- Plăieț – Molidiș – pădurea de mesteacăn – Baraj Măneciu

Marcaj: punct roșuTouristik Label - 9

Durată:  4-5 ore (traseul total)

Diferență de nivel: 709 m

Distanță: 16.5 Km

Dificultate: medie

Descriere: Traseul punct roșu începe din centrul comunei Măneciu, parcurge strada Tabla Buții până la biserica Sf. Nicolae și urcă pe pod până la barajul Măneciu. Din barajul Măneciu se merge paralel cu lacul de acumulare, la baza dealului Chiciureni prin pădurea de pin și prin poieni. Odată ajunși la coada lacului se urcă ușor către Munchia Telejenelului, se ocolește o pădurice de fag și apoi se coboară în valea râului Telejenel pentru a urca spre poienile din Plăiețu până la drumul ce ajunge în sat. Urmând drumul se trece prin satul Plăieț până în malul școlii unde până la umplerea barajului a existat o școală. Traseul continuă paralel cu barajul Măneciu, pe malurile brațului Telejenel. Se continuă prin pădurea de fagi până la cariera de la Molidiș. Traseul trece peste râul Teleajen și apoi se ajunge în poiana de la Molidiș. Traseul continuă pe o potecă sub drumul național DN1A. Poteca urmează calea mocăniței ce lega cândva Măneciu de Cheia și Valea Berii. Traseul trece prin Cotele și apoi prin pădurea de mesteacăn de lângă barajul Măneciu. La capatul pădurii de mesteacăn se face drepta prin pădurea de fag și se iese la drumul național DN1A. Se merge pe lângă drumul național 500 de metri și apoi se merge la stânga pe lângă pădurea de pin. La capătul pădurii de pin se intră în satul Măneciu Ungureni prin dreapta iar la următoarea intersecție se merge înainte și se iese în drumul barajului.

Traseul a fost marcat pentru prima dată în 2022 de către membri și voluntari ai Asociației pentru Dezvoltare Comunitară Zăganu: Cosmin Ghimpu, Dan Onea, Marian David, Diana Șandru, Cătălin Năstase, Andrei Dobre, Irinel Avram și Claudiu Ghența.