traseu în jurul lacului Măneciu

Marcaj: C albastru (nu este marcat încă)

Distanță: 24.4 km

Diferență de nivel: 765 m

Dificultate: dificil- în secțiunea din satul Plăiețu unde în anumite porțiuni trebuie coborât de pe bicicletă din cauza drumului surpat pe alocuri

Descriere: Traseul pornește din centrul localității Măneciu se merge pe strada Tabla Buții iar la biserica Sf. Nicolae se urcă pe podul de pe drumul barajului. Odată ajunși la baraj se urcă dealul Chiciureni pe drumul neasfaltat ce parcurge o frumoasă pădure de pin. Ajunși aproape de vârful dealului Chiciureni, la catarge, vizitatorii au parte de o frumoasă panoramă asupra barajului, comunei Măneciu și a munților din jur. Traseul continuă pe culmea Telejenelului și coboară apoi spre Telejenel.

În apropierea Telejenelului, pentru a continua traseul se face stânga urmând drumul forestier Valea lui Dumitru. La capătul pădurii de brad se continuă la stânga către satul Plăieț. Până în satul Plăieț se ajunge într-o poiană mare, aici trebuie să aveți mare grijă cu câinii de la stână. Dacă doriți să nu fiți nevoiți să mergeți pe lângă bicicletă pe unele porțiuni puteți urma drumul de sus și veți reveni pe cel de jos, întorcându-vă pe același drum. Dacă doriți să continuați traseul prin Plăieț puteți continua fie pe drumul de sus fie pe cel de jos, dacă urmați marcajul veți ajunge în același punct și puteți continua prin sat. Satul Plăieț este unul pitoresc, în el mai locuiesc puține persoane, marea majoritate a locuitorilor au fost mutați în Măneciu pentru a face loc lacului de acumulare. În sat puteți vedea case vechi cu arhitectură specifică caselor de munte din Prahova. După parcurgerea satului veți ieși aproape de baraj, la confluența dintre Teleajen și Telejenel, veți urma drumul de pămân din sat ce este paralel cu brațul Teleajenului al barajului Măneciu. După câțiva kilometri de mers prin pădure veți ajunge la cariera de piatră unde va trebui să luați bicicleta în mână pentru a putea trece Teleajenul și a ajunge la drumul național DN1A în zona Molidiș unde zona marcată se termină.

Atenție! În acest moment porțiunea Molidiș-Cotele-barajul Măneciu traseul nu este practicabil cu bicicleta.