Tuesday, November 28, 2023

Târgurile din Măneciu

Must Read

Târgurile în Măneciu Ungureani aveau loc în fiecare duminică în fața bisericii din Valea Largă dar în zilele de azi se țin în apropiere de gara CFR.

Potrivit lui Stelian I. Florescu Pântece, târgurile au apărut „poate chiar din timpul Regulamentului Organic care favoriza dezvoltarea acestora”.

Oborul din Ploiesti 1908
Oborul din Ploiesti 1908

La târg veneau pe vremuri grădinarii din satul Zamfira cu carele lor încărcate cu marfă și până să sosească la locul unde se desfășura târgul mai aveau ocazia să-și vândă marfa și pe drum.

Nicole C. Ionescu afirma că „nu lipsea de la acel târg duminical nici Costică Dan- pescarul care aducea regulat coșuri cu peste de tot felul: proaspăt și sărat! Prin strigătele lui de reclamă dădea o notă plăcută în bâlci; prin forfota de lume care se pierdea în fumul iscat în lcurile unde se frigeau nelipsiții cârnați. În majoritate, locuitorii din satele din târg intrau în biserică unde preotul Ioniță Moisescu și cântărețul Ion Profirescu, prin slujba lor, le umpleau sufletele de dragostea credinței creștinești”

Sursa: Costea Teleajen, Monografia comunei Măneciu, 2007

Articole Recente

Pădurile și exploatarea forestieră până la construirea fabricii Drajna

Pădurile În 1891, într-o adresă a Primăiriei comunei Măneciu Pământeni adresată Ocolului Silvic Văleni se arată: „în această comună nu...

More Articles Like This