În anul 1914 când a început primul război mondial, România a adoptat o poziție de expectativă, așteptând desfăurarea evenimentelor. Pe Valea Teleajenului, armata română a fost cantonată prin satele Homorâciu, Izvoarele, Măneciu Ungureni, Măneciu Pământeni și Cheia. Trupele cantonate în zonă au făcut exerciții zilnice.
În ziua de 14/27 august 1916 România a declarat război Austro-Ungariei iar trupele cantonate în zonă au trecut munții pe la pasul Bratocea.

Trupele de pe Valea Teleajenului, care formau grupul de acoperire al pasului Barocea a fost încredințat generalului Radu Aristide, și cinstea trecerii peste graniță a fost dată Regimentului 32 Mircea care prin Batalionul I Compania I, comandată de căpitanul Grigorovici Gheorghe a luat primul conact cu împușcăturile la ora 12 din noaptea 14/15 august – când un grup de 30-40 de grăniceri unguri, s-au retras de la frontiera Bratocea și s-au ascuns într-un canton grăniceresc de unde a trimis primele împușcături, vârful avantgardei.

La prima ciocnire cu inamicul au căzut primii 3 eroi.Întâmplarea face ca cel ce a căzut la datorie primul este din Valea Teleajenului, mai exact din localitatea Malu Vânăt. Numele eroului este Costea Gh. Ion care a murit fiindu-i retezat capul de un obuz. Alături de acesta au mai căzut soldatul Albu I. Ion din satul Cernești-Homorâciu și caporalul Androne Nicolae, prahovean din comuna Scheia.
Rezistențele întâmpinate la punctele: Babarunca, Valea Teslei, defileul Altschantz și Satu Lung = pe un parcurs de 80 km s-au dovedit slabe și terenurile fiind rapid curățate, înaintarea s-a făcut cu mare iuțeală până la porțile Brașovului, de unde a început apărarea inamică mai activă. Brașovul a fost ocupat de trupele române pe 25 august 1916.
Primul mânecean decedat în primul război mondial a fost Constantin Munteanu. Acesta se căsătorise înainte de mobilizare cu Filofteia, fiica Sorii Păsăroaie- moașa satului. Constantin Munteanu a căzut la datorie în luptele ce s-au dat la Paloș pe dealul Teiușului- el fiind unul din cei 18 morți căzuți în 1-2 septembrie 1916.
Sursa: Ioan Miclescu, Memorii
Costea Teleajen, Monografia comunei Măneciu