Tuesday, March 25, 2025

Povestea primilor eroi căzuți la datorie în primul război mondial în pasul Bratocea

Must Read

În anul 1914 când a început primul război mondial, România a adoptat o poziție de expectativă, așteptând desfăurarea evenimentelor. Pe Valea Teleajenului, armata română a fost cantonată prin satele Homorâciu, Izvoarele, Măneciu Ungureni, Măneciu Pământeni și Cheia. Trupele cantonate în zonă au făcut exerciții zilnice.

În ziua de 14/27 august 1916 România a declarat război Austro-Ungariei iar trupele cantonate în zonă au trecut munții pe la pasul Bratocea.

trupele române trecând Carpații
trupele române trecând Carpații

Trupele de pe Valea Teleajenului, care formau grupul de acoperire al pasului Barocea a fost încredințat generalului Radu Aristide, și cinstea trecerii peste graniță a fost dată Regimentului 32 Mircea care prin Batalionul I Compania I, comandată de căpitanul Grigorovici Gheorghe a luat primul conact cu împușcăturile la ora 12 din noaptea 14/15 august – când un grup de 30-40 de grăniceri unguri, s-au retras de la frontiera Bratocea și s-au ascuns într-un canton grăniceresc de unde a trimis primele împușcături, vârful avantgardei.

Binecuvântare a ostaşilor la începutul ostilităţilor -1916
Binecuvântare a ostaşilor la începutul ostilităţilor -1916

La prima ciocnire cu inamicul au căzut primii 3 eroi.Întâmplarea face ca cel ce a căzut la datorie primul este din Valea Teleajenului, mai exact din localitatea Malu Vânăt. Numele eroului este Costea Gh. Ion care a murit fiindu-i retezat capul de un obuz. Alături de acesta au mai căzut soldatul Albu I. Ion din satul Cernești-Homorâciu și caporalul Androne Nicolae, prahovean din comuna Scheia.

Rezistențele întâmpinate la punctele: Babarunca, Valea Teslei, defileul Altschantz și Satu Lung = pe un parcurs de 80 km s-au dovedit slabe și terenurile fiind rapid curățate, înaintarea s-a făcut cu mare iuțeală până la porțile Brașovului, de unde a început apărarea inamică mai activă. Brașovul a fost ocupat de trupele române pe 25 august 1916.

Primul mânecean decedat în primul război mondial a fost Constantin Munteanu. Acesta se căsătorise înainte de mobilizare cu Filofteia, fiica Sorii Păsăroaie- moașa satului. Constantin Munteanu a căzut la datorie în luptele ce s-au dat la Paloș pe dealul Teiușului- el fiind unul din cei 18 morți căzuți în 1-2 septembrie 1916.

Sursa: Ioan Miclescu, Memorii

Costea Teleajen, Monografia comunei Măneciu

Articole Recente

Pădurile și exploatarea forestieră până la construirea fabricii Drajna

Pădurile În 1891, într-o adresă a Primăiriei comunei Măneciu Pământeni adresată Ocolului Silvic Văleni se arată: „în această comună nu...

More Articles Like This