Saturday, September 28, 2024

Imagini cu bujorul de munte înflorit pe Muntele Roșu

Must Read

Smârdarul, așa cum este denumit popular bujorul de munte, cunoscut și sub numele de rododenron (Rhododendron kotschyi  în latină) crește spontan în tufe pitice în zona alpină. Fiind o plantă care crește în condiții climaterice și de relief foarte specifice, el nu tolerează transplantări, lucru care face imposibilă introducerea acestuia în grădini. Frumusețea florilor sale – care emană un miros și o aromă asemănatoare vișinelor – și care apar de obicei pe la sfârșitul lunii iunie și la începutul lunii iulie, și raritatea sa, face ca smârdarul să fie o plantă ocrotită și protejată ca atare.

Muntele Roşu din Masivul Ciucaş, îşi trage numele de la un fenomen unic în România, spectacolul de culori pe care îl oferă natura în luna iunie, în momentul înfloririi bujorului de munte.

Pentru a ajunge la Muntele Roşu, puteți merge pe DN 1A, pe ruta Ploieşti – Cheia. Din apropierea staţiunii montane, din DN 1A poneşte şi un drum auto spre Muntele Roşu. Drumul este asfaltat doar un kilometru, ceilalți 2 kilometri sunt doar pietruiți și reprezintă o mică aventură pentru a ajunge pe platoul Muntelui Roșu cu maşina. Pentru a ajunge la Muntele Roșu puteți merge și la pas. Drumul poate fi parcurs din Cheia în cel mult o oră şi jumătate pe jos traseul de bandă galbenă până la Cabana Silva și Cabana Muntele Roșu. Pentru a ajunge însă la bujorii de munte trebuie să urcați încă o oră de la Cabana Muntele Roșu către Vârful Muntele Roșu.
Bujorul de munte reprezintă o emblemă a masivului Ciucaş, care a dus la instituirea unei rezervaţii, numită „Zona cu Rhododendron (Bujorul de munte) din Munţii Ciucaş“, situată în zona de întâlnire a potecii ce urcă Muntele Roşu cu cea care vine de la Culmea Gropşoarele, şi care pune sub ocrotire o suprafaţă de 2 ha cu smârdar, plantă declarată monument al naturii.
Rododendronul este o plantă ocrotită de lege, culegerea fiind sancţionată cu amenzi între 3.000 de lei şi 5.000 de lei. Florile parfumate pot fi  transformate în siropuri, dulceţuri sau sunt uscate pentru ceai.
Festivalul Bujorului de Munte Măneciu
În fiecare an în luna iunie, în Măneciu, este organizat Festivalului Rododendronului. În acest an Festivalul Bujorului de munte se organizează în zona Gării pe 11 și 12 iunie.

Articole Recente

Pădurile și exploatarea forestieră până la construirea fabricii Drajna

Pădurile În 1891, într-o adresă a Primăiriei comunei Măneciu Pământeni adresată Ocolului Silvic Văleni se arată: „în această comună nu...

More Articles Like This