Sunday, July 14, 2024

Drumul fructelor

Must Read

Judetul Prahova este una din cele mai cunoscute zone turistice din tara in special pentru muntii Bucegi si Valea Prahovei. In afara acestei zone consacrate se afla si alte obiective, una din atractiile mai putin cunoscute este si drumul fructelor.

Drumul fructelor Prahova
Drumul Fructelor străbate de la nord-vest la nord-est mai multe localităţi din judetul Prahova, avand ca scop facilitarea dezvoltarii zonei de nord a judetului, recunoscuta ca fiind generoasa zona producatoare de fructe.
Drumul, cu o lungime de 64 de kilometri, leaga 18 localitati prahovene (Adunati, Breaza, Poiana Campina, Cornu, Campina, Teleaga, Scorteni, Brebu, Dumbravesti, Varbilau, Alunis, Slanic, Teisani, Valenii de Munte, Drajna, Posesti, Batrani, Starchiojd). In aceste localitati exista o indelungata traditie a cultivarii pomilor fructiferi, iar livezile, peisajele rurale deosebite, rezervatiile naturale, monumentele naturale, dar si cele antropice (muzee, bai sarate, obiective de arta) contribuie si ele la o petrecere placuta a vacantei calatorului.
Pe “Drumul fructelor”, turistul intra in lumea comunitatii satesti, participa la sarbatorile si obiceiurile locului, intra in atelierele mestesugarilor unde invata cate ceva din arta acestora, colinda dealurile si livezile. Frumusetea patrimoniului natural, istoric si arhitectural se imbina armonios. Cazarile in gospodariile traditionale si popasurile pentru degustari de produse specifice, participarea la actiuni specifice locului – culesul fructelor, prepararea vinului sau tuicii, prepararea dulceturilor, culegerea plantelor de leac sunt cartea de vizita a locurilor si invitatia la o aventura in miezul naturii.
Circuitul acesta vrea sa arate calatorilor si un alt fel de turism, decat acela montan cu care ne-a obisnuit judetul Prahova. Zona subcarpatilor prahoveni este una consacrata culturii de pomi fructiferi, in regim traditional, dar si intensiv, fiind o importanta zona producatoare de fructe (la Valenii de Munte se valorifica productia de mere, prune, zmeura, afine, mure, caise si piersici ce este colectata din intreg judetul).
Traseul porneste din comuna Adunati, unde pomicultura este una dintre activitatile predominante, culturile de meri si peri reprezentand 90% din totalul productiei de fructe. Aici turistii se pot bucura de liniste si aer curat in zona turistica Borungoci si de rezervatia naturala peisagistica Costisata. La Adunati se gasesc arbori ocrotiti de lege, precum nucii, salciile, plopii.
Urmatoarea localitate de pe traseu este Breaza, cunoscuta statiune balneoclimaterica, denumita si al doilea Davos elvetian, fiind un cadru natural pentru tratarea bolilor cardio-vasculare, respiratorii etc.
Poiana Campina se remarca prin baile sarate si izvorul de apa descoperit in 1904. Aici au fost amenajate primele bai, asezate intr-o gradina cu pomi fructiferi si fanete. Aici au trait reprezentanti de frunte ai culturii romanesti: I. Eliade-Radulescu, Dr. C. Istrati, B.P. Hasdeu, N. Grigoresc etc. Tot aici puteti vizita: Castelul Iulia Hasdeu, construit intre 1893-1896 de tatal acesteia sau Muzeul Memorial Nicolae Grigorescu (peste 100 de lucrari de pictura si desen).
Teleaga este o localitate atestata documentar inca din anul 1562. Aici se afla vechi exploatari de sare. Lacul sarat din Telega are in prezent 1334 mp si o adancime de 45 m si un continut ridicat de sare. Baile Teleaga sunt indicate in afectiuni reumatismale, neurologice si ginecologice.
Scorteni este o comuna renumita pentru biserica “Cuvioasa Paraschiva”, inaltata in anul 1700.
Cornu este indicat pentru tratarea nevrozelor si a bolilor cardio-vasculare si respiratorii, prin izvoarele de apa sarata. Aici puteti vizita Muzeul Satesc, infiintat in anul 1950.
Traseul continua cu localitatea Brebu, situata pe o terasa de pe raul Doftana si paraul Lupa, de o frumusete ce a inspirat multi artisti: N. Grigorescu, Stefan Luchian si altii. Complexul arhitectural de la Brebu este format din casele domnesti,biserica, zidul de incinta si turnul-clopotnita, toate ridicate de Matei Basarab in centrul localitatii, ansamblul fiind considerat cea mai reprezentativa realizare a arhitecturii romanesti din sec. XVII.
Dumbravesti este o comuna din zona colinara din centrul judetului, atestata la sf. Sec. al XV-lea.
Varbilau se afla intr-o zona pomicola de traditie, unde predomina pruni, meri, peri si nuci, pe o suprafata de 600 ha. Aici exista legendara fantana a Haiducilor.
Alunis este situat pe malul paraului cu acelasi nume, avand puteri miraculoase, dupa cum zice si vorba populara: “Cu alunul am descantat/Muscătura s-a vindecat…”
Slanic este o statiune balneo-climaterica renumita pentru Muzeul Sarii, barile sarate si Mina de sare Unirea.
Teisani, de pe malul raului cu acelasi nume, este cunoscuta pentru paduricile de tei.
Valeni de Munte, centru de prelucrare al fructelor, cuprinde urmatoarele obiective turistice: Manastirea Adormirea Maicii Domnului, Monumentul Eroilor, Muzeul de Arta Religioasa, Muzeul Nicolae Iorga.
Drajna gazduieste obiective turistice deosebite precum Conacul Filipescu, Moara de Apa si Castrul Roman.
Posesti, aflat la poalele muntilor Tataru, la contactul dintre Carpaţii de Curbură cu Subcarpaţii de Curbură, in partea nord-vestica a judetului Prahova dateaza din 1582.
Batrani este situata in nord-estul judetului Prahova, in depresiunea Starchiojdului, la poalele muntelui Zmeuret, in zona Carpatilor de Curbura. Comuna a fost infiintata in 2005 prin despartirea de comuna Starchiojd.
Starchiojd este cea mai veche localitate din zona, fiind atestata la 1418. Comuna se evidentiaza prin arhitectura caselor de munte si livezile care inconjoara localitatea.

Articole Recente

Pădurile și exploatarea forestieră până la construirea fabricii Drajna

Pădurile În 1891, într-o adresă a Primăiriei comunei Măneciu Pământeni adresată Ocolului Silvic Văleni se arată: „în această comună nu...

More Articles Like This