Telejenelul este principalul afluent al râului Teleajen în zona montană. Denumirea râului este un diminutiv al Teleajenului care își are denumirea de la “drumul de care” sau “ drum de telegi”.
T4 from Alexandru Dragoi on Vimeo.
Râul își are sursa în munții Ciucaș, mai exact, sub Șaua la Răscruce (1805 m), mai sus de stâna din Curmătura Văii Stânii de unde își și trage numele la izvor. După ce intră în pădure firișorul de apă dispare sub stânci și stratul de nisip și iese la suprafață în Cheile Văii Stânei, unde mai departe își prăvălește apele zgomotoase din stâncă în stâncă, formând mici cascade, până în Poiana Văii Stânii unde o parte din apă este captată pentru păstrăvăria omonimă. Din Poiana Văii Stânii râul ia numele de Telejenel și captează mai multe păraie precum pârâul Alb, pârâul Boncuța și Pârâul Valea Cetății și are un curs domol prin Buzoianu și Triunghi. Mai jos de Triunghi dispar casele și cabanele iar decorul se schimbă, devenind, devenind tot mai sălbatic. Apa șerpuiește mereu, trecând dintr-un mal în altul. Din când în când, malurile râului, mâncate de ape, își arată coastele dezvelite; ici-colo apar stânci de gresie, ale căror straturi sunt dispuse în toate sensurile. În zona Schinda, o frumoasă cascadă se formează din gresii. În tip cascada și-a pierdut din anvergură, fiind formată din gresii, apele Teleajenelului a străpuns-o.
La 22 de km de la izvor Telejenelul își domolește apele în lacul de acumulare unde formează împreună cu Teleajenul o vale largă în zona fostului sat Plăiețu, unde începând cu anii 80 ai secolului trecut a fost amenajat barajul Măneciu.