Tuesday, November 28, 2023

Curioasa copie a Statuii Libertății din Boldești Scăieni

Must Read

Cu siguranță ați trecut de multe ori pe lângă copia statuii Libertăţii din oraşul Boldeşti-Scăeni și v-ați întrebat ce este cu această ciudățenie nici placa informativă de la baza statuii nu mai este clară pentru a oferi suficiente informații.

Statuia Libertatii de la Boldesti-Scaieni
Statuia Libertatii de la Boldesti-Scaieni

Statuia Libertății din Boldești-Scăieni este singura copie din estul Europei a celebrei statui americane.

După zeci de ani petrecuţi în America, unde a emigrat în 1986, din cauza persecuţiilor politice, profesorul, scriitorul şi artistul plastic Cristian Petru Bălan a vrut să facă un dar inedit oraşului în care şi-a petrecut o mare parte din viaţă.

Inspirat de o copie din Chicago a Statuii Libertăţii din New York, dar şi de o poveste controversată despre inginerul Gustav Eiffel, profesorul Bălan, a investit 14.000 de lei din pensie pentru realizarea, la Boldeşti, a unei copii la scară mică a celebrei statui din New York:

„Ideea nu mi-a venit întâmplător. Statuia Libertăţii din New York a fost făcută de inginerul Gustave Eiffel care s-a adresat unui bun prieten de al său, care stătea în Prahova, inginerului Gheorghe Pănculescu, un inventator care avea un sistem propriu de îmbinare a elementelor de feronerie. S-au întâlnit chiar aici, la Boldeşti, care pe atunci era doar un sătuc. Eiffel a stat zece zile în Prahova, timp în care au discutat cum să facă Turnul Eiffel, dar şi suportul de la Statuia Libertăţii. Deci planul a fost făcut aici, în România, fie la Boldeşti, fie undeva pe aproape. Se mai spune că o parte din soclul Statuii Libertăţii a fost făcut cu materie primă de la Reşiţa. Ştiind această poveste, pe care unii o contestă, m-am gândit să fac în oraşul prin care a trecut Eiffel o Statuie a Libertăţii mai mică“, a povestit Cristian Petru Bălan.

Potrivit informațiilor strânse de Petru Bălan, Eiffel s-a adresat inginerului Gheorghe Pănculescu, bunul său prieten care stătea în Prahova, la Vălenii de Munte, un inventator care avea un sistem propriu de îmbinare a elementelor de feroneri:

„Ei s-au întâlnit chiar aici, în Scăieni (actualul oraş Boldeşti-Scăeni), care pe atunci era doar un sătuc. Gustave Eiffel mai fusese în România şi a stat zece zile în Vălenii de Munte, Prahova, timp în care a discutat cu inginerul Pănculescu cum să facă Turnul Eiffel din Paris, precum şi suportul de oţel al Statuii Libertăţii. Deci, amândoi trecând prin Scăeni, planul a fost făcut aici în România, fie în zona Boldeşti-Scăeni, fie undeva pe aproape. Se mai spune că o parte din soclul Statuii Libertăţii a fost realizat cu materie primă de la Reşiţa, precum şi unele piese metalice din Turnul Eiffel. Ştiind această poveste, eu m-am gândit să fac în localitatea prin care a păşit Eiffel o Statuie a Libertăţii mai mică, deci o copie la scară redusă – în amintirea acestei vizite. Un alt motiv de a ridica statuia în această zonă este că judeţul Prahova a contribuit cu bani la colecţia europeană de fonduri pentru cadoul făcut Statelor Unite de către Franţa”, a explicat Cristian Petru Bălan.

Capul statuii Libertatii (originale) la Paris
Capul statuii Libertatii (originale) la Paris

Petru Bălan a realizat în SUA un mulaj din cauciuc al statuii pe care l-a adus în România, iar cu ajutorul unui meşter local a realizat prima copie din ţară  noastră a Statuii Libertăţii: „Nu am făcut-o în bronz, aşa cum ar fi meritat. Era foarte scump, iar bronzul se fură. Am ales metoda cea mai simplă, din polimeri şi cu fibră de sticlă. Pentru că este foarte uşoară şi riscam să o doboare vântul, cam 20 de kilograme, am turnat beton în ea, deşi exista riscul să crape. Are o înălţime de 2,80 metri, iar cu tot cu soclu, aproximativ 6 metri“, explică profesorul.

Monumentul din apropiera Gării Scăieni are nevoie de întreţinere, ca orice alt obiectiv de acest gen, de altfel. Copia Statuii Libertăţii are culoarea verde şi este vopsită cu un amestec de culori pe bază de ulei, având nevoie de întreţinere la 2-3 ani. Realizarea statuii l-a costat 14.000 de lei, cheltuiala fiind suportată din pensia artistului Cristian Petru Bălan.

Sursă: https://www.digi24.ro/magazin/timp-liber/povestea-inedita-a-statuii-libertatii-din-romania-este-singura-copie-din-estul-europei-a-celebrului-monument-american-2373795

https://adevarul.ro/stiri-locale/ploiesti/foto-poveste-ca-n-romania-cum-a-ajuns-oraselul-1542122.html#google_vignette

Articole Recente

Pădurile și exploatarea forestieră până la construirea fabricii Drajna

Pădurile În 1891, într-o adresă a Primăiriei comunei Măneciu Pământeni adresată Ocolului Silvic Văleni se arată: „în această comună nu...

More Articles Like This