Tuesday, November 28, 2023

CFR SA vrea să repare un pod pe linia Ploiești-Măneciu

Must Read

Compania Națională de Căi Ferate CFR SA, prin Regionala București, vrea să repare un pod pe linia Ploiești-Măneciu, care este operată de Transferoviar Călători.

În sistemul electronic de achiziții publice a fost postat joi anunțul de licitație ce are ca obiect ”Reparații pod km 12+932 linia 304 Ploiești Sud-Măneciu (expertiză și DALI)”. Valoarea totală estimată a contractului, cu termen de finalizare patru luni, este de 80.000 de lei, echivalentul a aproximativ 16.000 de euro.

Pod pe linia Ploiești-Măneciu, construit în 1905

Podul de cale ferată de la km 12+932 este situat pe linia 305 Ploiești Sud-Măneciu, între stațiile Blejoi și Scăeni, județul Prahova, și are suprastructura alcătuită din tablier metalic nituit, cu o lungime totală de 7,20 m , grinzi cu inima plină cale sus, simplu rezemate, cu calea pe traverse speciale de lemn. Structura podului are vechime mare, cu durata de viaţă expirată, fiind pus în funcțiune în anul 1905, și are semne evidente de oboseală (apariţia fisurilor în elementele de rezistenţă). De asemnea, structura metalică este puternic corodată (degradări din cauza atât a lipsei unei întreţineri susţinute, cât şi a unor factori obiectivi).

Podul figurează în evidență ca punct periculos de gradul I și începand cu anul 1998 viteza de circulație este de 30 km/oră. Toate aceste probleme pe care le prezintă starea tehnică actuală a structurii conduc la riscuri mari în ceea ce priveşte siguranţa circulaţiei trenurilor, se arată în Caietul de sarcini.

Secție închiriată către Transferoviar Grup

Secția de circulație 304 Ploiești Sud-Măneciu este închiriată de ani buni către gestionarul privat de infrastructură Transferoviar Grup.

Pe această rută circulă zilnic nouă perchi de trenuri operate de Transferoviar Călători. Cum infrastructura este în proprietatea CNCF CFR SA, fiind doar închiriată, reparațiile cad în sarcina companiei de stat.

Sursa: https://clubferoviar.ro/pod-pe-linia-ploiesti-maneciu/ 

Articole Recente

Pădurile și exploatarea forestieră până la construirea fabricii Drajna

Pădurile În 1891, într-o adresă a Primăiriei comunei Măneciu Pământeni adresată Ocolului Silvic Văleni se arată: „în această comună nu...

More Articles Like This